Choď na obsah Choď na menu
 


Dubaj (Spojené Arabské Emiráty)

 Keď sa povie Dubaj, vybaví sa nám arabské mesto mrakodrapov, luxusu či pláží. Ale nie sú to len mrakodrapy, ktoré sa oplatí vidieť. Za zmienku stojí napríklad centrum Ski Dubai, v ktorom nájdete lyžiarske svahy a je súčasťou najväčšieho nákupného centra na svete. Ďalší megaprojekt, aj keď ešte nedokončený Palmové ostrovy určite stojí za návštevu Dubaja. Ale ak už sme písali o mrakodrapoch, tak Burdž Al-Arab alebo Burdž Chalifa určite v Dubaji neprehliadnete. To všetko a ešte viac nájdete v Dubaji.

 

Zaujímavosti

Dubaj je mesto patriace do federácie siedmich Arabských emirátov. Má 1,6 mil. obyvateľov.  Sídlom panovníka (hlavný mestom) je Abú Zabí.

Emirát Dubaj je emirát na Arabskom polostrove, na pobreží Perzského zálivu. Leží na okraji Arabskej púšte, ktorá siaha odJemenu až po Irak. V okolí sa nenachádzajú žiadne rieky, hoci mnohí za rieku považujú Dubai Creek, ide však iba o zátoku v rámci Perzského zálivu. Na východnom brehu Dubai Creek-u sa nachádza štvrť Deira, na západnom brehu Burj Dubai, na juhu leží štvrť Al-Aweer. Písomné dokumenty potvrdzujú existenciu mesta najmenej 150 rokov pred formovaním samotných UAE. Dubai sa podieľa politicky, vojensky aj ekonomicky spolu s ďalšími 6 emirátmi, na riadení štátu , aj keď každý z emirátov má aj vlastné zákony. Dubai(Emirát)má druhu najväčšiu populáciu 2,2 milióna obyvateľov, po emiráte Abú Zabí(Hlavné mesto UAE). Práve Dubaj a Abu Zabi disponujú špeciálnym právom veta, pri prejednávaní kritických záležitostí. Momentálny Vládca emirátu je šejkMuhammad bin Rášid Ál Maktúm, ktorý tiež spĺňa funkciu Premiéra aviceprezidenta Spojených Arabských Emirátov

Väčšina prínosov pre Dubai, zaznamenáva obchod, výroba a služby. Prínosy zropy a zemného plynu prispievajú do rozpočtu menej než 6% o objeme 37 miliard USD. Dubaj však púta celosvetovú pozornosť pre svoje projekty (stavby, športové a rekreačne centra) ale táto pozornosť tiež súvisí s už rozvinutou ekonomikou, založenou zväčša na zahraničnej pracovnej sile.

 

801777_dubai.jpg