Choď na obsah Choď na menu
 


Los Angeles (Kalifornia)

Los Angeles je najväčšie mesto v štáte Kalifornia a druhé najväčšie mesto v USA po New Yorku.
Los Angeles bol zapísaný do registra ako mestská samospráva 4. apríla 1850. Na začiatku toho roka bola tiež Kalifornia začlenená ako 31. štát do USA. Los Angeles je dôležité centrum kultúry, vedy, technológie, medzinárodného obchodu a vzdelania.
Dejiny
Pobrežie okolo Los Angeles bolo najskôr stáročia osídlené kmeňmi los Tongva, Chumash, a Amerindios. Španieli prišli na územie Kalifornie v roku 1542-1550.
Založenie Los Angeles. V roku 1769 Gaspar de Portolá – (vodca expedície po juhu Kalifornie) spolu s františkánmi Junísperro Serra, a Juan Crespi, mali za úlohu, ako iní podobní misionári v tom čase, šíriť vieru do ešte nepoznaných miest krajiny a zakladať nové osídlenia označované ako „misión“.
1781 prišlo 44 osadníkov, aby založili osadu, na mieste odporúčanom Crespim. Pomenovali ju Dedina našej kráľovnej od Anjelov na rieke Perciúncula.
Mexiko získalo nezávislosť v 1820, ale k veľkým zmenám došlo v bitkách pri Batalla de Río San Gabriel v roku 1847. Tu sa rozhodovalo o osude Los Angeles.
Podľa Vyjednávania Guadalupe Hidalgo Mexiko v roku 1848 oficiálne odovzdalo USA územie Kalifornie.
V tejto zmluve si USA zaistili neskoršie pričlenenie Kalifornie k svojmu štátu.
Rozvoj Los Angeles Los Angeles bolo zapísané ako mestská samospráva 4. apríla 1850.
Geografia
Los Angeles leží na ploche 1 290,6 km². Z tejto plochy zaberá súš 1 214,9 km² a vodné plochy len 75,7 km², čo je percentuálne 5,86 % celkovej plochy.
Najvyšší vrch je Sisiter Elsie (1 548 m n. m.), nachádzajúci sa v San Fernando Valley v časti Mt. Lukens. Hlavná rieka Los Angeles, začína v mestskej časti Canoga Park, je sezónneho charakteru, a jej koryto je skoro celé vybetónované.
Geológia
Ako mnhoho iných miest v Kalifornii, tak aj Los Angeles, je ovplyvnené mnohými zemetraseniami, spôsobené jeho polohou v blízkosti tektonického zlomu San Andreas, ktorý pretína San Francisco a tiahne sa na juh po Los Angeles, kde končí 65 km severne od mesta.


Klimatické podmienky
Los Angeles sa nachádza niekde vo vnútrozemskej a subtropickej oblasti. Oblasť je všeobecne suchým miestom, čo znamená 325 dní slnečných dní do roku. Vietor od Tichého oceána spôsobuje oproti miestam vo vnútrozemí (Nevada, Arizona) chladnejšie letá a teplejšie zimy.
Najvyššia zaznamenaná denná teplota bola v Canoga Park (46.7 °C) v roku 1985, najnižšia teplota bola (-7.8 °C) tiež v Canoga Park v roku 1989.
Najdaždivejší mesiac je február. Priemerná zrážková činnosť je 381 mm/rok. Všeobecne v meste nesneží, avšak na horách pri meste sneží každým rokom.

Obyvateľstvo
Podľa sčítania obyvateľstva v roku 2000 má Los Angeles 3.694.820 ľudí. Hustota obyvateľstva je 3.041,3/km².
Doprava
Los Angeles má jeden z najväčších diaľničných systémov na svete. Diaľničná sieť s až 27 diaľničnými trasami. Los Angeles je najviac automobilovou dopravou zahltené mesto na svete, pričom na každého obyvateľa Los Angeles pripadajú tri automobily.Hlavnou tepnou mesta je Wilshire Boulevard.
Šport
Los Angeles ako druhé najväčšie mesto USA je takisto centrum športu. Nachádza sa tu množstvo popredných klubov v elitných zámorských súťažiach.


losangeles3.jpg